TV premijera dokumentarnog filma “Hanžekovićev memorijal”

U ponedjeljak, 8. siječnja 2018. u 20 sati na HTV2 će biti premijerno prikazan dokumentarni film “Hanžekovićev memorijal”.

„Hanžekovićev memorijal“ priča je o najstarijoj sportskoj priredbi u Hrvatskoj. Natjecanje koje je 1951. počelo kao klupski dvoboj Mladosti i Dinama posljednjih je desetljeća izraslo u jedan od najboljih i najcjenjenijih atletskih mitinga na svijetu i, kako je to navedeno na početku filma, „jedan sasvim poseban atletski miting, drukčiji od svih ostalih“.

Film1

Dokumentarni film obuhvaća razdoblje od legendarne pobjede Borisa Hanžekovića nad Grkom Hristosom Mantikasom 1938. godine do današnjeg doba. U filmu govori više od 20 sudionika, od Luciana Sušnja i Đurđe Fočić Šourek, preko Asafe Powella, Dawn Harper Nelson, Davida Olivera, Blanke Vlašić i Sandre Perković do – Ćire Blaževića.

hanzek2

Bogata arhivska građa pokriva mitinge od 50-ih godina prošlog stoljeća do prošlogodišnjeg ‘Hanžeka’, uključujući i neke od najvažnijih događaja u povijesti mitinga, poput rekorda Blanke Vlašić i Usaina Bolta te najznačajnijih utrka na 110 metara prepone, koje se trče u spomen na Borisa Hanžekovića.

Film3

Dokumentarni film „Hanžekovićev memorijal“ nastao je u produkciji IAAF World Challenge mitinga Zagreb, AK Dinamo-Zrinjevca i Hrvatske radiotelevizije.

Scenarist filma je Marin Šarec, a redatelj Milo Ostović.

Film traje 52 minute.