Rekorde najavili Perković, Murer, Šubenkov…

I ovogodišnji Hanžekovićev memorijal obiluje velikim zvijezdama svjetske atletike. Neke od njih dan prije mitinga družile su se s novinarima.

Marija Kučina jedina je na Svjetskom prvenstvu u Pekingu u finalu visašica bila bolja od senzacionalne povratnice Blanke Vlašić i na Hanžek dolazi kao svjetska prvakinja u skoku u vis.

„Šteta što neće biti Blanke. Ona je sjajna sportašica, legenda skoka u vis. Nisam ni sumnjala da će biti spremna u Pekingu. Počašćena sam što sam se s njom natjecala i na kraju pobijedila. Spremna sam i u Zagrebu za pobjedu. U dobroj sam formi i dobro raspoložena, nadam se skoku preko dva metra“, rekla je Kučina.

Njezin sunarodnjak Sergej Šubenkov također je u Pekingu osvojio zlato. U Memorijalnoj utrci ‘Boris Hanžeković’ na 110 metara prepone jedan od glavnih suparnik će mu biti bivši svjetski prvak, Jason Richardson.

„U dobroj sam formi, dobro sam raspoložen i očekujem još jednu dobru utrku. Potrudit ću se trčati kao u Pekingu. Ako bi to značilo da ću izjednačiti ili popraviti rekord mitinga – 12.98 – bit ću jako sretan“, rekao je Šubenkov koji je prošle godine pobijedio u Zagrebu.

Šubenkov je u Pekingu prekinuo višegodišnji niz pobjednika Amerikanaca na 110 metara prepone, no Jasona Richardsona to ga previše ne zabrinjava:

„Iako više nemamo prevlast na preponama, uzbudljivo je i dobro za našu disciplinu što ima toliko dobrih trkača iz drugih zemalja. Očekujem da ću u utorak biti brz. Bit će vatromet na stazi i nadam se da ću pobijediti.“

Nakon dugo vremena na Hanžekovićevom memorijalu gledat ćemo skakačice s motkom i jedno od najvećih imena svih vremena u ovoj disciplini, Fabianu Murer.

„Teško je dugo ostati u vrhunskoj formi. Moja je tajna u tome što sam ostala zdrava i u dobroj tehnici, jer nisam niti snažna, niti izrazito brza. U dobroj sam formi i nadam se da ću skočiti više od rekorda. Sve je to dio priprema za moju posljednju sezonu. Završit ću karijeru s Olimpijskim igrama u Riju. Zbog toga sam je i produžila, kako bih mogla nastupiti na Igrama u svojoj zemlji i jako sam uzbuđena zbog toga“, rekla je 34-godišnja Brazilka i rekorderka Južne Amerike s 4.85 metra.

Asafa Powell, sprinter s najviše utrka ispod 10 sekundi na 100 metara u povijesti atletike (prema nekim statistikama čak 100) već se tjedan dana priprema u Zagrebu:

„Pripremao sam se, trenirao i obilazio grad, uživao u vašoj kuhinji koja je najbolja na svijetu. Spreman sam za još jednu utrku ispod 10 sekundi. Meni je to prirodno. Samo se nadam da neće biti hladno i kišovito kao prošle godine“, rekao je bivši svjetski rekorder.

asafa pressI Hrvatska ima svoje zvijezde na mitingu. Sandra Perković će u bacanju diska imati jaku konkurenciju, jer će u Zagrebu nastupiti pet finalistica iz Pekinga. Sandra je, između ostaloga, najavila lov na rekord mitinga Amerikanke Gie Lewis-Smallwood, koji iznosi 66.29 metara.

Zdrava sam, ovo mi je prva sezona da sam prošla bez ozljeda. Kad Svjetsko prvenstvo nije prošlo kako smo planirali, ostala je želja da se dokažem na Hanžeku. Bit će pet finalistica iz Pekinga i sve će biti opasne, ali ja ću se koncentrirati na sebe. Mislim da bi trebali rekord Hanžeka vratiti u hrvatske ruke i nadam se da to neće biti nedostižno”, rekla je Sandra.

Lov na rekord najavila je i hrvatska rekorderka na 100 i 100 metara prepone Andrea Ivančević, koja je u polufinalu Svjetskog prvenstva bila na najboljem putu da popravi svoje najbolje vrijeme, ali je zapela za pretposljednju preponu i pala.

„Konkurencija je možda jača nego u finalu Svjetskog prvenstva. Teško je reći kakav bi rezultat bio u Pekingu, ali i trener i ja smo uvjereni da bi to bio novi rekord. Dat ću sve od sebe da ga probam istrčati na Hanžeku“, rekla je Andrea.

Zvijezde 65. Hanžekovićevog memorijala pozdravio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

„Nismo velik grad, ni velika zemlja, ali imamo veliko srce. Znamo cijeniti dobre ljude, istinske veličine i velike sportaše. Ponosni smo na našu Andreu, našu Anu, našu Sandru, na našu Blanku koja neće biti na stazi, ali će biti u gledalištu. Grad Zagreb je bio, jest i ostat će ubuduće uz Hanžek. Večeras ću biti na bacanju kugle, a sutra neću trčati, jer se nisam imao vremena pripremiti“, rekao je Bandić uz poziv svima da budu u ponedjeljak na Memorijalu Ivana Ivančića te u utorak uz sve ostale natjecatelje.

Memorijal Ivana Ivančića, natjecanje u bacanju kugle pokraj zagrebačkih fontana, počinje danas (ponedjeljak) u 19 sati dok program na stadionu Mladosti u utorak započinje će u 17:30 minuta.

Ulaznice za natjecanje na Mladosti su besplatne, ali ih treba podići na blagajni Sportskog centra Mladost u utorak 8. rujna od 9 sati.

Satnicu mitinga pogledajte ovdje>>>