Aries Merritt: Kako ponoviti neponovljivu 2012. godinu?

Sjećate li se olimpijske 2012. godine? Američki preponaš Aries Merritt (rođen 24. srpnja 1985.) zasigurno ju nikad neće zaboraviti.

Započeo ju je zlatom na 60 metara prepone na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Istanbulu. U finalu je sa 7.44 pobijedio Liu Xianga i Pascala Martinot-Lagardea. A kako će izgledati ljetna sezona naznačio je već na američkim olimpijskim kvalifikacijama, na kojima je pobijedio na 110 metara prepone s 12.93. Slijedile su još dvije utrke na 12.93, pa olimpijsko zlato u Londonu gdje je trčao 12.92. Nakon još dvije utrke ispod 13 sekundi (12.95 i 12 97) savršenu sezonu začinio je nevjerojatnim svjetskim rekordom – 12.80 – na finalu Dijamantne lige u Bruxellesu. Nevjerojatnim zato jer je svjetski rekord Kubanca Dayrona Roblesa popravio za čak sedam stotinki, što se u ovoj disciplini nije dogodilo još od 1981. godine i Renalda Nehemiaha.

Ukratko, te je 2012. prvih sedam rezultata na svjetskim ljestvicama „potpisao“ Aries Merritt. Takvu eksploziju rezultata Merritt pripisuje tome što je put do prve prepone skratio s osam na sedam koraka, što je za sve njegove suparnike bilo nedostižno.

„Je, bila je to savršena godina. Pobijedio sam na svim natjecanjima 2012. i oborio skoro sve rekorde koje sam mogao oboriti. Svaki put kad bih došao na stazu oborio bih nekakav rekord. Bilo je to i zabavno i čudesno u isto vrijeme jer ja, zapravo, nisam lovio te rekorde. Samo sam se pokušavao što bolje pripremiti za Olimpijske igre u Londonu i tamo nešto napraviti. A kad ono… Bila je to sezona iz bajke za mene“, prokomentirao je Merritt sezonu kakvu neće biti lako ponoviti.

Ozljeda butnog mišića prošle ga je godine udaljila s atletske staze, ove godine se još nije približio granici od 13 sekundi pa je upravo Hanžekovićev memorijal dobra prigoda za to. Pomoći će mu u tome olimpijski doprvak Jason Richardson, europski prvak Sergej Šubenkov, William Sharman i ostali…