Zvijezde: Tero Pitkämäki – Može li u Zagrebu i do 90 metara?

Samo dan nakon što je na mitingu u njemačkom Bad Köstritzu bacio koplje do rekorda sezone – 89.03 metara – finski kopljaš Tero Pitkämäki potvrdio je dolazak na Hanžekovićev memorijal! Možda na Savi 3. rujna želi baciti 90 metara!? Bacanje kolja, koje se nakon niza godina vraća na Miting postaje, tako, jedan od najvećih šlagera cijelog natjecanja. Jer, na startnoj listi su već otprije Andreas Thorkildsen (NOR), Julius Yego (KEN), Antti Ruuskanen i Ari Mannio (FIN)…

Tero Pitkämäki (rođ. 19. prosinca 1982.) svjetski je prvak iz Osake 2007. i srebrni s nedavnog SP u Moskvi. U kolekciji medalja ima još i olimpijsku broncu iz Pekinga 2008. te srebro (2006.) i broncu (2010.) s europskih prvenstva. Osobni rekord mu je 91.53. U godini u kojoj je osvojio svjetski naslov bio je proglašen najboljim atletičarom Europe te najboljim sportašem Finske, ispred vozača formule 1 Kimija Räikkönena.

Najbizarnija i najstresnija epizoda iz njegove karijere je, pak, ona od petka 13. srpnja te za njega slavne 2007. godine. Na mitingu Dijamantne lige u Rimu koplje mu je poletjelo previše ulijevo, prema zaletištu za skok u dalj, i pogodilo u leđa francuskog daljaša Salima Sdirija. Sdiri je završio u bolnici s ozljedama, srećom, neopasnima po život, a Pitkämäki – u šoku.

„Prava je sreća što je Salim to preživio. I moram zahvaliti svim bogovima na tome!“, govorio je tada vrlo potreseni Finac.