100m – Kako je ‘spora’ staza postala brza

Godinama je atletska staza na Mladosti smatrana presporom za ostvarivanje vrhunskih sprinterskih rezultata. Da je „malo premekana“ govorio je već 1999. Kanađanin Bruny Surin, gledajući s nevjericom svoj pobjednički rezultat na 100 metara – 10.08. Mjesec i pol kasnije Surin je na Svjetskom prvenstvu u Sevilli osvojio srebrnu medalju s 9.84, pa je to još malo pojačalo tezu o sporoj stazi.

Sljedećih godina na Savi su trčali brojni vrhunski sprinteri (Mitchell, Thompson, Crawford, Colins, Williams, Obikwelu, Carter…), no ispod deset sekundi nije mogao nitko. I, kad su već svi pomislili da na tartanu stadiona Mladosti ispod 10.00 ne bi „stotku“ trčao ni Usain Bolt, mitingu su se 2009. „dogodili“ Darvis Patton i Michael Rodgers. Oba su Amerikanca bila osjetno brža od dotad „začaranih“ 10 sekundi: Patton 9.94, Rodgers 9.97!

Istini za volju, treba reći da je uoči spomenutog mitinga staza malo osvježena (napravljen je re-topic), pa će netko reći da je prije toga uistinu bila premekana (čitaj: prespora). No, budući da su u naredne dvije godine na Mladosti trčala dvojica najbržih ljudi u svih vremena, ta se tema više nije spominjala. Početkom rujna 2010. Tyson Gay je pobijedio s 9.92, a godinu dana kasnije Usain Bolt s 9.85…