Dwightu Thomasu memorijalna utrka

Pobjednik memorijalne urke Borisa Hanžekovića je Jamajčanin Dwight Thomas. Ove sezone odličan u DL, veliki pobjednik najboljeg Davida Olivera potvrdio je zašto je to tako. Sa 13.40 približio se svom najboljem dosegu sezone za 12 stotinki, pobijedio boljeg od sebe ove sezone Amerikanca Joela Browna.  Jurica Grabušić je stao na 13.88, 20 stotinki slabije od svog dosega sezone. Spomenimo da je rekorder memorijalne utrke Mark Crear Amerikanac koji je 12.98 istrčao još 1999. godine. Thomas – još jedno veliko ime na listi ZG pobjednika.

60. HANŽEK U Zagrebu u spektakularnoj atmosferi održan tradicionalni atletski miting iz World Challenge serije
Perković, Cantwell, Gay i Symonds rekorderi, Blanka 2,02
Baš je lijepo na Mladosti. Stadion blista, 7.000 gledatelja kao nikad, veliki video zidovi, padobranici na početku, došli su susjedi vaterpolisti, rukometaši Zagreba na čelu s Ivanom Balićem, pa hokejaši Medveščaka, član MOO-a Antun Vrdoljak, sva gradska i sportska svita . Mala hrvatska zvijezda Kim Verson pjevala je himnu, ‘prava Amerika’. Najbolji miting do sada, po imenima – sigurno. Naš mali dijamant za kraj atletske sezone. Čak ih 15 zvijezda predstavljeno na početku, a takva gužva još nije viđena. Tek se Tyson Gay nije pojavio na predstavljanju zvijezda, ili je igrao play-station ili je slušao muziku, jer slušalice su stalno uz njega. No, on  je stigao drugim poslom u Zagreb. Zato su tu bile dvije naše zvijezde Blanka i Sandra.
Sandra je pobijedila s novim rekordom mitinga 65,56, srušial ej s tim doseg velike konkurentice Yarelis Barrios koja je vladala dvije godine na vrhu ljestvice. Bila je uzbuđena prvim nastupom pred svojom publikom u ulozi favorita.
Bilo je drugačije, svi moji su bili an tribinama. Bilo mi je važno pogoditi hitac, samo da uđe u segment, makar bio i 58 metara. A kad ono 65,56 i sve je nakon toga bilo super. Malo sam bacala nisko, tehnički nije bilo sjajno, ali je ispalo super – zaključila je Sandra.
Blanka je pobijedila sa 2,02. Sve što je preskočila preskočila je iz prve, počela je na 1,87, pa 1,93, pa 1,98, pa na 2,02, pokušala na 2,05, ali nije išlo do najboljeg rezultata sezone.
Bilo je hladno, bila sam na 80 posto mogućnosti. Najteže se bilo zagrijati, noge su bile brže nego je trebalo. No, i ova pobjeda ide u prilog o svemu što sam govorila ove sezone. Split će biti moj emotivni vrhunac moje karijere. Forma je dobra, znam da ću imati podršku, da će biti toplije, ali svako natjecanje nosi svoje – rekla je ‘iskusna’ Blanka.
Tyson Gay je ispunio obećanje, odlazi iz Zagreba kao rekorder Hanžeka sa 9.92, srušio je Darwisa Pattona koji je imao 9.94 u utrci u kojoj se na startu i pokliznuo. Uostalom, sam je rekao da će još morati usavršiti taj start da bi pobijedio Bolta što mu je cilj. Što bi bilo da se nije okliznuo, da nije bilo hladno, da na zagrijavanje nije izašao sa zimskom kapom na glavi… Nesta Carter je išao 10.07, a to ponešto govori i o rezultatu i o formi Tysona Gaya kojeg je zagrebačka publika nagradila ovacijama. U malom finalu Dario Horvat 10.83, ne baš blizu najboljem rezultatu.
Nick Symonds na 800 metara 1:45.37, Christian Cantwell 22,22m u bacanju kugle – rekordi mitinga za pamćenje. Dakle, nova četiri rekorda za 60. rođendan. Lijepo.
Cantwell je ‘razbio’ Hoffu po najavama uoči natjecanja i pokazao da je Hoffa samo imao malo sreće u cijeloj priči da ga dobije ove sezone. Iako Hoffa 21,47 – vrlo dobar. Dvije godine uzastopno Cantwell pomiče rekord Hanžeka i postaje nezaobilazna priča Zagreba.
Ostali…
200m (ž): Jedina ispod 23 sekunde Marshevet Mayers (22.94). Samo 4 stotinke od svog dosega sezone.  Iznenađenje, jer imala je tek sedmi rezultat od prijavljenih.
400m (m): Nery Brenes iz Kostarike iznenadio je favorite Wissmana i Kikayu. Trčao je 45.42, solidnih, ali pobjeda se piše. Naš Željko Vincek 48.12 skoro dvije sekunde od najboljeg rezultata sezone.
400m (ž): Natasha Hestings je iznenadila sve, posebno veliku favoritkinju Debbie Dunn. Jamajčanka je pobijedila sa 51.35. Rezultat manje bitan od pobjede.
800m (m): Sjajna utrka Amerikanca Nicka Symmondsa. Bio je dvije sekunde od svog rezultata sezone, ali je to bio rekord mitinga 1:45.39, srušen nakon 14 godina koji je držao Kenijac Peter Biwott (1:45.45). Naš Jure Božinović ostvario je doseg sezone sa 1:48.41 i to je najvažnije za njega.
800m (ž) Odlična utrka i odlična Jamačanke Kenia Sinclair. Jedan od bolji rezultata sezone, njen najbolji ove godine za 3 stotinke, nakon što je odlično trčala i DL.
100m prepone (ž): Velika zvijezda Lolo Jones ispunila je očekivanja, a  ispunila ih je i Kanađanka Perdita Felicien koja ju je odlično popratila. Tih 12.87 je vrlo dobar rezultat u ovom dijelu sezone, no ostalo je daleko od Šišiginih 12.60 u Zagrebu..
400m prepone (m): Amerikanac Justin Gaymon  49.19, pobijedio je boljeg ove sezone Južnoafrikanca van Zyla. Milan Kotur 52.02, 60 stotinki sporije od svog najboljeg dosega sezone.
400m prepone (ž): Jamajčanka Kaliese Spencer odličan rezultat 54.23, no ipak daleko od 53.33 koliko je išla ove sezone. Ipak, opravdala je ulogu favorita. Naša Nikolina Horvat sedma sa solidnih 57.17.
Dalj (m): Pobjednik je veliki, a rezultat mali za njega posebno. Dwight Phillips se dobro zabavio, zabavio ej i publiku, no 7,85 je ispalo skromno. Nije bilo toplo. Naš najbolji Pervan 7,34, Prugovečki daleko od 7,77 ove sezone koji su izgledali obećavajuće.
Troskok (ž): Slovakinja Katarina Veldakova je iznenadila društvo. 14.24 je blizu maksimuma sezone, ali je zato Pjatih koja ima 14,68 bila tek na 13,89.
Disk (m): Odličan nastup Rolanda Varge, dvaput preko 66, sa 66,14 bio bi četvrti na EP u Barceloni, ali nije bio. Pobijedio je u tom društvu najbolji ove sezone Iranac Hadadi sa 66,56, ne puno više od Varge koji je bio na tragu 67,38 hrvatskog rekorda postignutog ove sezone.

Kladivo (m): Veliki obračun dvojice najboljih na svijetu ove godine pripao je boljem Japancu Murofushiju. Nije prešao 80m, ali se sa 79,71 dobro približio u odličnoj seriji od pet hitaca od kojih nijedan nije bio kraći od 76,94.

Sportske novosti