Nova zvučna imena na “Hanžeku”

Nakon prošlotjednih uzbuđenja na Europskom prvenstvu u kojem su mogli uživati putem televizijskih ekrana, hrvatske ljubitelje atletike u četvrtak 31. kolovoza očekuje spektakl u kojem mogu izravno uživati – IAAF Grand Prix miting Zagreb 2006.
Od 18 sati kreće atletsko uživanje na stadionu Mladosti uz Savu. Vrijedni organizatori i ove godine su se potrudili dovesti u Zagreb najveće zvijezde „kraljice sportova“. Jedan od šlagera natjecanja bit će ženski skok u vis – „revanš Blanke Vlašić“. Najbolja hrvatska atletičarka će se na stadionu na kojem je prvi put preskočila dva metra obračunati sa sve tri osvajačice medalja iz Goeteborga; senzacionalnom europskom prvakinjom Belgijkom Tiom Hellebaut, Bugarkom Venelinom Venevom i Šveđankom Kajsom Bergqvist. Bergqvist i Veneva su za ovu godinu najavljivale skakanje svjetskog rekorda, a Blanka sigurno ne zaostaje za njima. Može li Zagreb i na taj način ući u atletsku povijest?
Zagreb će vidjeti i kralja i kraljicu europskog sprinta, dvostruke europske prvake iz Goeteborga. Belgijka Kim Gevaert i Portugalac Francis Obikwelu u Švedskoj su bili najbrži i na 100 i na 200 metara.
Horizontalni skokovi također će biti iznimno kvalitetni. U muškom dalju Zagrebu će se predstaviti najbolji ove godine na svijetu Irving Saladino. Panamac je u 2006. skočio 8,56 te ima još pet skokova preko 8,40. Na „Hanžeku“ će mu se suprotstaviti dvostruki svjetski prvak i olimpijski pobjednik Amerikanac Dwight Phillips, te brončani s EP-a Greg Rutherford.
U Zagrebu će se skakati i ženski troskok s vrhunskom konkurencijom u kojoj se očekuje i skok preko 15 metara. Na „Hanžek“ se vraća njegova rekorderka Ruskinja Tatjana Lebedjeva koja je u međuvremenu postala olimpijska, a neki dan i europska prvakinja. Dolazi i aktualna svjetska prvakinja te pobjednica ovogodišnjih Igara Commonwealtha Jamajčanka Trecia Smith. Skakat će i brončana s EP-a Ruskinja Ana Pjatjh, te Yamile Aldama, Kubanka koja skače za Sudan i osvajačica bronce na dvoranskom SP-u.