PRVA BHM ATLETSKA KONFERENCIJA

Boris Hanžeković memorijal najstarije je sportsko natjecanje u Hrvatskoj i jedno od najprestižnijih sportskih događaja koji svake godine okuplja najbolje svjetske atletičare. Ovogodišnje izdanje mitinga trodnevno je natjecanje koje će se održati na tri različite lokacije u gradu Zagrebu od 8. do 10. rujna 2023. godine. U sklopu ovogodišnjeg izdanja mitinga, u subotu 9. rujna, održat će se i Prva BHM atletska konferencija.

Ove godine jedan od najboljih atletskih mitinga u svijetu odlučio je postati više od sportskog natjecanja te organizirati „Prvu BHM atletsku konferenciju“ čiji je primarni cilj edukacija i povezivanje domaćih atletskih stručnjaka s najboljima iz svijeta atletike. Također, organiziranjem konferencije želja je približiti atletiku široj javnosti te je dodatno promovirati.

MISIJA

Misija „Prve BHM atletske konferencije“ u sklopu Boris Hanžeković memorijala je okupiti vrhunske atletske stručnjake te eminentna imena iz svijeta atletike kako bi sudionici mogli steći nova znanja, vještine i poznanstva koja će im pomoći u njihovim profesionalnim karijerama.

VIZIJA

Vizija konferencije je postati temeljni godišnji projekt u sklopu Boris Hanžeković memorijala kako bi se uz vrhunsko atletsko natjecanje maksimalno iskoristila mogućnost edukacije i dodatnog usavršavanja domaćih i stranih atletskih stručnjaka, ali i svih onih koji žele napredovati na području atletike, odnosno sporta.

PROGRAM

 1. PANEL „PREDNOSTI ORGANIZACIJE VELIKIH SPORTSKIH DOGAĐANJA“

  Prvi panel pod nazivom „Prednosti organizacije velikih sportskih događanja“ okupit će predstavnike Ministarstva turizma i sporta, Europske atletske federacije, Ekonomskog fakulteta te glavne organizatore velikih atletskih natjecanja; Svjetskog dvoranskog atletskog prvenstva i World Athletics Continental Tour – GOLD natjecanja.

  Cilj panela prikazati je na koji način velika sportska događanja utječu na promociju sporta i privlačenje većeg broja ljudi u sport, ali istaknuti i gospodarske prednosti organizacije događanja - od razvoja sportske infrastrukture do poticanja sportskog turizma.

  Na koji način organizacija dva velika atletska natjecanja, svjetskog i europskog dvoranskog prvenstva utječe na popularizaciju i razvoj atletike. Zašto Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske iz godine u godinu sve više potiče organizaciju velikih sportskih događanja. Kako povećati prednosti od organizacije proširenjem trajanja našeg mitinga s jednog na tri dana te što nam o svemu tome kaže statistika samo su neka od pitanja na koje će nam naši stručni govornici dati odgovore.

 2. PANEL „WORLD RANKING SUSTAV U ATLETICI“

  Tematika drugog panela je „World ranking sustav u atletici“ koji je novi način kvalificiranja na velika atletska natjecanja. Panel će okupiti atletske trenere, menadžere, atletičare te predstavnike Svjetske atletske federacije.

  Cilj ovog panela je educirati sudionike na koji način sustav funkcionira, navesti razloge zbog kojih je uveden, te prikazati sve njegove prednosti i nedostatke u odnosu na sustav normi.

  Unutar ovog panela obradit će se pitanja poput: Koliko je teško bilo pokrenuti novi sustav i educirati ljude te koje su primjedbe na koje nailaze predstavnici Svjetske atletske federacije. Kako su se na novi sustav prilagodili sportaši i treneri te je li to utjecalo na njihovo planiranje natjecanja i tempiranje forme. A možda i najvažnije pitanje o kojem će se razgovarati je koliko je novi sustav utjecao na atletiku, je li povećao broj natjecanja te potaknuo konstantnost rezultata.

 3. PREDAVANJE VRHUNSKOG ATLETSKOG TRENERA

  Predavanje u sklopu konferencije rezervirano je za vrhunskog atletskog trenera Johna Coghlana koji će kroz svoje iskustvo i rad s najboljim svjetskim atletičarima educirati domaće atletske stručnjake, ali i otvoriti potencijalne mogućnosti suradnje u sklopu razvoja hrvatske atletike. John Coghlan stručnjak je iz implementacije naprednih metoda treninga koje su dovele do drastičnog smanjenja ozljeda mišićno-koštanog sustava u usporedbi s tradicionalnim programima treninga. Također, područje njegovog interesa je razvoj brzine i kretanja koji obuhvaća snagu, biomehaniku, višesmjernu agilnost, mobilnost, periodizaciju i regeneraciju.

  Jasmine Camacho-Quinn i Andre De Grasse, aktualni olimpijski pobjednici, samo su neki od vrhunskih atletičara pod njegovom trenerskom palicom, a što sve stoji iza njihovih vrhunskih rezultata i medalja saznajte na našoj konferenciji.

Sudjelovanje na konferenciji je besplatno uz prethodnu prijavu putem on-line obrasca. Prijave su otvorene do 8. rujna 2023. godine.

Program

12:00 Uvodni govori
Ana Hanžeković Krznarić, predsjednica Atletskog kluba Dinamo-Zrinjevac
Josip Pavić, Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske, državni tajnik

12:10 - 12:55 PANEL ''PREDNOSTI ORGANIZACIJE VELIKIH SPORTSKIH DOGAĐANJA''
Gosti:
Josip Pavić, Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske, državni tajnik
Jose Luis de Carlos, Europska atletska federacija, član Komisije za natjecanja
Natko Bošnjak, Boris Hanžeković memorijal, projekt menadžer
Slobodan Branković, Svjetsko atletsko dvoransko prvenstvo Beograd 22, organizator
Tomislav Globan, Ekonomski fakultet u Zagrebu, izvanredni profesor
Moderator: Robert Šola, glavni urednik Sportskih novosti

12:55 – 13:40 PANEL ''WORLD RANKING SUSTAV U ATLETICI''
Gosti:
Carlo de Angeli, Svjetska atletska federacija, direktor Službe za sport, natjecanja i manifestacije
Alfons Juck, predstavnik sportaša, menadžer mitinga, novinar
Andreas Trajkovski, atletičar – skok u dalj, suosnivač Jumpers World Agency
Tevž Korent, atletski trener
Moderator: Hrvoje Slišković, novinar Jutarnji list

13:40 – 13:55 PAUZA ZA KAVU

13:55 – 14:30 PREDAVANJE VRHUNSKOG ATLETSKOG TRENERA
John Coghlan, trener Jasmine Camacho-Quinn, Andrea De Grassesa, aktualnih olimpijskih pobjednika

PRIJAVA

  Vaš spol*