Svjetska atletska federacija provela jedinstven projekt na dva natjecanja u Zagrebu

Osim što je pratila organizaciju i rezultate ovogodišnjeg Memorijala Borisa Hanžekovića i Zagrebačkog maratona, Svjetska atletska federacija (World Athletics) provodila je u Zagrebu i svoj Air Quality projekt.

Kombinacija nadzora kvalitete zraka na stadionu i na cestama na kojima se održavaju atletska natjecanja prvi je takav poduhvat Svjetske atletske federacije otkako je ovaj projekt pokrenut 2018. godine. Cilj mu je identificirati sve izvore lokalnog onečišćenja zraka postavljanjem monitora koji prikupljaju podatke o kvaliteti zraka tijekom atletskih natjecanja, a zatim pronaći najbolja rješenja za borbu protiv zagađenja.

Projekt se uklapa i u širu gradsku inicijativu vezanu uz kvalitetu zraka, a kalendarska blizina Memorijala Borisa Hanžekovića, kao posljednjeg mitinga WA Continental Tour Gold serije u sezoni (11. rujna) i Zagrebačkog maratona, cestovnoj utrci World Athletics Label kategorije (1. listopada), pružila je idealnu priliku za praćenje dva velika događaja u istom gradu.

“Grad Zagreb nastoji smanjiti onečišćenje zraka, smanjiti broj automobila u centru grada, tako da se ovaj projekt savršeno uklapa u nastojanja zagrebačkog gradonačelnika. Budući da imamo dva velika događaja pod pokroviteljstvom Svjetske atletske federacije, odlučili smo pokušati spojiti oba događaja. Ovaj projekt je jedinstven slučaj kombiniranja praćenje kvalitete zraka na stadionu i u gradu. S rezultatima našeg zajedničkog projekta, vjerujem da možemo nagovoriti i druge organizatore na sličan monitoring”, objasnio je prof. Marko Jakopović, pulmolog i predsjednik Zdravstvene i anti-doping komisije pri Hrvatskom atletskom savezu.

Monitoring na Memorijalu Borisa Hanžekovića uključivao je postavljanje uređaja Kunak uz stazu u Sportskom parku Mladost, dok su na Zagrebačkom maratonu korištena dva monitora kvalitete zraka Kunak – jedan na fiksnoj poziciji u blizini startno-ciljnog prostora na Trgu bana Josipa Jelačića od 13. rujna do 1. listopada te drugi mobilni uređaj koji je bio pričvršćen na biciklu i pratio je trkače u dva kruga staze od 42,195 km. Ovo mobilno praćenje ista je metoda koja se koristila tijekom maratona na Svjetskom prvenstvu u atletici u Eugeneu.

Prikupljani su različiti zagađivači, uključujući koncentracije plinova i čestica, a mjereni su i meteorološki parametri. Na Memorijalu Borisa Hanžekovića vrijednosti indeksa kvalitete zraka ostale su umjerene, što svjedoči o dobroj kvaliteti zraka na toj lokaciji. Slični rezultati zabilježeni su i na Zagrebačkom maratonu, na kojem su podaci pokazali vrlo niske koncentracije zagađujućih plinova i čestica.

Neka vrlo blaga povećanja koncentracije onečišćujućih tvari primijećena su na istočnom dijelu rute i nisu povezana s prometom, već su vjerojatno uzrokovana gnojivima budući da se radi o području na kojem ima i poljoprivrednih površina. U središtu grada grijanje stanova, a posebno grijanje na drva, drugo je moguće objašnjenje.

“Većina maratona u Europi već ima koristi od ograničenja prometa na dan utrke, što poboljšava kvalitetu zraka, a to je ono što smo otkrili i u Zagrebu. Naša je želja sada šire iskomunicirati naša otkrića zajednici urbanog trčanja kako bismo osigurali da iskustvo trčanja u gradu pod ovim uvjetima bude održivo i da nastavi biti korisno i zdravo kao i uvijek”, kaže dr. Frederic Garrandes, medicinski i znanstveni koordinator u Odjelu za zdravlje i znanost Svjetske atletske federacije.

I prof. Jakopović ponavlja koji je glavni cilj ovog projekta.

“Važno je trkačima moći ponuditi zdrav i čist maraton. Bolji rezultati mogu se postići s čistim zrakom i naravno, čist zrak će održati pluća naših trkača zdravima. Izvješća izgledaju prilično obećavajuće, uz dobru kvalitetu zraka u Zagrebu. Očito je da je zagađenje zraka puno manje na glavnom gradskom trgu jer promet, osim električnim tramvajima, nije dopušten. Imamo neke žarišne točke s povećanim zagađenjem, ali to ne vidim kao problem. Razmotrit ćemo detaljnije razloge za ovo povećanje onečišćenja zraka, a zatim o tome razgovarati s gradskim vlastima kako bismo vidjeli kako to poboljšati“, zaključio je Jakopović.