Zvijezde: Andreas Thorkildsen – Nordijsko božanstvo

Otkako se Hanžekovićev memorijal 1999. vratio na stadion Mladosti na Savi i ušao u red najjačih svjetskih mitinga, bacači koplja na njemu još nisu nastupali. Ta disciplina ima i dodatni „hendikep“ da joj se kao rekord mitinga još od 1991. vodi 85.05 Radomana Šćekića, rezultat ostvaren starim kopljem – kakvo se na službenim natjecanjima ne koristi još od 1986. No, nakon 3. rujna 2013. u toj rubrici bi trebalo pisati – Andreas Thorkildsen!

Slavni norveški bacač koplja možda je i najveće ime te discipline nakon Jana Železnoga. Iako je rođen 1. travnja 1982., karijera mu je sve samo ne šaljiva. Olimpijski pobjednik bio je u Ateni 2004. i Pekingu 2008. godine, svjetsko zlato ima iz Berlina 2009., a europska iz Göteburga 2006. i Barcelone 2010. U „pričuvi“ su i tri svjetska srebra: iz 2005., 2007., i 2011. Osobni rekord iz 2006. godine mu je dalekih 91.59 metar.

Prvi je kopljaš u povijesti koji je osvojio sva tri važna zlata: olimpijsko, svjetsko i europsko. To, naime, nije uspjelo čak ni Železnome.

Thorkildsen čak i prezimenom podsjeća na nordijskog boga Thora, a mnogi (mnoge) će primijetiti da tako i izgleda. Zajedno s Blankom Vlašić – bili su kapetan i kapetanica – vodio je reprezentaciju Europe do pobjede na Kupu kontinenata u Splitu 2010. Na upit novinara kakao su motivirali ekipu, Thorkildsen je tada ukratko prepričao svoj „motivacijski govor“:

„Rekao sam im: ‘Na nas ovdje nitko ne računa. Zato ćemo pobijediti i pokazati svima ostalima da su obična go…!’ I, eto, upalilo je.“

U Zagrebu će se za upis u listu rekordera ‘Hanžeka’ nadmetati sa senzacionalnim kenijskim kopljašem Juliusom Yegom, koji je u Moskvi u zadnjoj seriji ostao bez bronce, iako je prethodno s 85.40 postavio novi kenijski rekord.

Na startnoj listi su još i Kim Amb (ŠVE), Thomas  Röhler (NJEM), Valeri Iordan (RUS) i Ari Mannio (FIN).

Koplje nam se vraća na velika vrata!